10fingers.bg  
Как да купувам   Как да продавам   Работилница
Търсене
   
 
Магазин

Събития

Собственост на
Информация за магазина
Сувенири от Пламен Герганов
Няма невъзможни неща
Сподели във Facebook
 
Казвам се Пламен Герганов, роден съм и живея във Враца.User Comments

Пламен ГергановЗанаятчия съм, а не предприятие!

Когато започнах да водя този дневник/блог за сувенирите, които правя, не съм предполагал, че ще има кой знае каква популярност. Просто исках да разказвам и показвам какво мога и какво предлагам в момента.

От къде започна всичко?

Едва ли някой ще повярва, че всичко стана случайно! През 2000 г. се наложи да сменя струнника на гъдулката ми /професионален музикант съм/. Намерих говежди рог. и както в приказката за Неволята така и при мен. Хванах подръчни инструменти и си я ремонтирах. Разбира се не беше като да я направи лютиер, но аз бях доволен и любопитен, какво друго бих могъл да изработя от останалия рог. Започнах да измислям и сътворявам най-различни амулети, гривни, колиета. Подарявах ги на приятели, както и приятели ми поръчваха, за да подарят нещо „по-така“ на свои близки по някакъв повод. Опитах да направя миниатюрни копия на народни инструменти от рог. Рог много трудно се намира и много е специфичен за обработка. По тази причина пробвах от дърво да направя същите сувенирчета – гайда, гъдулка, тамбура, тъпан. Интернет вече беше доста навлязъл и се повиши и интереса, започнаха предложения да изработя сувенирни копия на класически инструменти – пиано, цигулка, китара, лира. През 2005 год. станах член на Занаятчийска камара – Враца.

От тогава разширих и видовете предназначение на отделните сувенири – визитници, магнити и ключодържатели. По предложение на майстори на кукли от цялата страна започнах да правя и други фигурки освен народните инструменти – ведро, лейка, стомна,кобилица с ведра и др. Производители на мартеници пък изявиха желание да изработя още по-малки фигурки свързани с тяхната дейност и така измислих най-малките фигурки за мартеници – гайда, гъдулка,тамбура, тъпан и др. Сватбени агенции запитваха за подаръци за гости на сватба, от където ми дойде и идеята за този раздел.

Технологията за изработката на всички изделия, които предлагам съм я измислил сам. При обработката на дървото се използват машини, но 90% от работата е РЪЧНА. По тази причина всяко сувенирче има собствена уникална форма. Работя по точни размери, но при ръчна обработка на изделия с размери 5,6,8,10 см. не може да се постигне 100% копие.Клиенти казват, че това е едно от най-хубавите неща. Личи си, че е ръчно. Незапознати клиенти ме питат за иделия, които са възможни само със CNC рутер. /вижте видеото/

Предлаганите от мен отстъпки са максималното, което мога да направя за търговците на едро.

Ако някой не е съгласен с тях, да купува нелегални стоки от Индокитай на килограм!ОбразованиеЗавършил съм музикално училище в Плевен със специалност гъдулка, в последствие и АМТИИ – Пловдив „Ръководител на народен хор и народен оркестър. Преподавател по гъдулка и народно пеене. „

В момента работя като преподавател по гъдулка и народно пеене в СОУ „Отец Паисий“ Враца.

www.gerganov.eu

Няма намерени статии.
« Назад