10fingers.bg  

Съобщение: Имаме обновен сайт който преди да заработи тук се намира на адрес 10fingers.tk. Там е нужна нова регистрация. Така ще запазим вече добавените продукти тук. Настоящата версия ще се запази до м.Март 2022 година. До тогава двата сайта ще работят като отделни.

Към обновената версия на сайта


Търсене
   
начало → Art-bijuta → Мартеници

Мартеница-българска шевица

145 разглеждания    0 харесвания
    
Продукта е продаден или е изтеглен от продажба!


Мартеница-българска шевица

Българските шевици носят със себе си дълбоко закодирана символика - за съхранение на рода, за здраве, плодовитост и плодородие.
Основните цветове, които се ползват в българските шевици са:
Червен - символизира кръвта и огъня, живота и плодовитостта. Предпазва от лоши сили и животни, от уроки и магии. При мъжете се свързва със сила и храброст, а за жените - плодовитост и жизненост.
Зелен - символ на природата, на свежестта, на здравето и младостта, на възраждащата се природа и на надеждата.
Жълт - Жълтото или “златното” е символ на Слънцето и светлината, на божественото и свещеното, на благоденствието и богатството.
Син - Синият цвят изобразява небето, простора и водата. Той олицетворява истината и доверието, чистотата, спокойствието и съзерцанието.
Основните мотиви в шевиците са животни, цветя, елбетицата, канатицата и свастиката.
Накратко:
Елбетицата се представя като двоен кръст, съставен от наслояването на прав и наклонен кръст. Символизира осемте посоки на света, редуването на сезоните, а според един от преводите означава: Да бъде Божията воля.
Канатицата представлява комбинация ог геометрични фигури, предимно триъгълници, които символизират семейството и рода.
Свастиката – мнозина може би се стряскат, като чуят тази дума, но тя не започва и не би трябвало да свършва с нацистката символика. Може да я забележите в много храмове, както православни, така и мюсулмански и индуистки. Думата "свастика" произлиза от санскрит и означава пожелание за благополучие, благосъстояние и щастие. „Су-асти“ на санскрит означава „Да бъде добро“, а е много близо по звук с „щастие“ на български.Мартеница-българска шевица
 
Магазин

Art-bijutaИнформация за магазина

Отворен на 05 Февруари, 2015
Плащане и доставка
14 продажби
2 харесвания
0 публикувани статии


Собственост на

art-bijuta

Любими
Отзиви: 0, 100%