10fingers.bg - Блог
Търсене

Няколко думи за моето любимо хоби – Природопластика

23 Януари, 2014   |   749  |   0  |   0

   Сподели във Facebook

„ Всеки, който макар и за миг се потапя в света на природата, остава поразен от нейното многообразие и красота. Тя ни учи на наблюдателност, такт, точност и доброта”

К. Яковлева

     Хората, занимаващи се с природопластика, притежават богата фантазия и въображение. Без тях не можеш да видиш в изгнилия пън сухите пръчки, отчупения клон образа на малкото човече, милото животинче или приказния великан. Всеки от нас може да открие в горските  находки различен персонаж и това е така, защото и човек е неповторим в своето въображение. Той твори в „съавторство” с природата, затова може да повтори идеята, но не може да създаде точно този образ, който сама природата е сътворила.

     В природопластиката се използват обречени на гибел дървета, храсти, дънери и др. Те се обработват и благодарение на тяхната пластика и текстура се създават уникални произведения, изцяло сътворени с много любов и топлота от човешката ръка.

     Ще споделя с вас някои правила, които спазвам при създаването на моите фигури:

     -  никога не наранявам живо дърво;

     -  не използвам странични материали като камък, пластмаса, стъкло, метал;

     -  не боядисвам дървото в несвойствени за него цветове. Тук искам да отбележа, че           използвам акварел, когато правя портрети на хора. Така давам по-голяма изразност на лицето.

     -  не правя зли и уродливи образи. Ако ми попадне такава находка, старая се да заменя лошото със смешно.

     -  махам всички излишни и дребни детайли;

     -  понякога използвам такива методи като условност и преувеличение.

     Обикновено хората, които се занимават с природопластика, нямат художествено образование, но ги обединява любовта към природата. Никога не трябва да я виним за нашите неуспехи при създаването на един или друг образ. Това не е аргумент. Много рядко можем да попаднем на конкретен, точно създаден персонаж. Майсторството на човек се състои в това да осмисли и дообработи находката, за да я превърне в нещо различно и прекрасно, което ако ви хареса, може да внесе уют и топлина във вашия дом.

     За мен природопластиката е любимо занимание, което ме кара да се откъсна от напрегнатото всекидневие и да се отдам на фантазията, въображението и удоволствието.

И накрая: Не забравяйте, че тази година, според китайския календар, е годината на Дървения кон и всяко ръчнонаправено дървено изделие ще го зарадва и ще ви донесе много здраве, късмет и щастие.

   Така че заповядайте в моя магазин! Добре дошли в „ДИВЕЛ”!


   Сподели във Facebook

Коментар