10fingers.bg - Блог
Търсене

Урок

04 Март, 2013   |   6341  |   2  |   14

   Сподели във Facebook

Здравейте!

Ще споделя със вас един мой основен урок за полимерна глина в техниката "Нарисувано с мокуме гане". Той  може да се определи като такъв със средно ниво на трудност, тъй като ще опитаме да направим определен рисунък върху глината. Но преди това кратко предисловие :-)

Когато преди години започнах да се занимавам с полимерна глина имах пред себе си няколко цвята и никаква идея как да ги използвам. Само исках да направя нещо що-годе свястно като за първо колие и да не се разочаровам много. Разрових се в Интернет и открих  видео урока на Alena Adler за класическата мокуме гане техника. Може да го гледате на този линк - http://smotri.com/video/view/?id=v7808010dee. Ако не сте близки с руския език просто наблюдавайте какво прави майсторката. Основното за тази техника - нареждат се няколко цвята глина един върху друг.Горният слой се разрязва и пробива,така че да навлезе в долните слоеве. После при надлъжните срязвания, които са характерни за техниката, се получава различен рисунък от преливането на линии и цветове. Почти винаги от тези срязвания стават красиви заготовки, така че аз от първият си опит имах прилично бижу. Оттогава мокуме гане ми е любимият начин на работа с полимерната глина, който се опитвам да развивам.

Още нещо важно. В горният клип както и в други из нета ще видите различни инструменти, които в момента може да нямате. Това не бива да ви спира. Ще се получи и ако ги заместите с такива, каквито са ви под ръка. Паста машината - със стъклена бутилка, специалните инструменти - с различни кръгли топчета, а гъвкавото ножче - с обикновено макетно такова. Импровизирайте също така със цветовете на слоевете глина, изберете вашите любими съчетания. Въобще творчеството е това, което ни прави свободни, а експериментирането ни води по нови, неоткрити пътеки.

И така - "Нарисувано с мокуме гане"


Започвам с материалите и инструментите, които ще използваме.

Четири цвята полимерна глина, паста машина, кутери (с каквито разполагате), ролер, ножче, парче стъкло, парче гладък найлон, водна шкурка няколко номера, парче дънки и малко тел.
1. Това са четирите цвята, които ще използваме. С трите по-ярки ще "рисуваме" така да се каже, а този който е по-блед и е в по-голямо количество е за основа.
2. От основният цвят разточваме пласт с дебелина 0,4 см.
3. От останалите цветове правим слоеве с дебелина около 0,1 см на паста машината.
4. С два от тях покриваме основата както е показано на снимка номер 4. Ако искате да ви се получи рамка може да оставите горните слоеве да покрият основата и отстрани.
5. Използваме наличните кутерите, за да направим рисунъка. Ако нямате точно такива като моите това да не ви притеснява. Може да импровизирате с тези, което имате и да си направите по-различно цвете.
6. Добавяме третият цвят по начина, показан на снимка 6. Има и допълнителни линии за стебло и листа, които може да направите с помоща на по-дебел нож. Приглаждаме добре с ролер, за да се съберат и слепят разрезите. Оставяме в хладилника да се стегне за 15 мин.
7. Изваждаме от хладилника заготовката и вече е готова да се направят мокуме гане срезовете с ножче.
8. Първите няколко надлъжни срязвания трябва да са по-плитки и повърхностни, за преценка. После продължаваме внимателно докато стигнем до цвета на основата.
9. Сега вече може да продължим с рязането, докато не се премахне всичко излишно и не остане чист рисунък и рамка.
10. Ето това е резултата, но сега повърхността е много груба и неравна. Трябва да се справим с това.
11. Тук идва момента на любимите ми помагала, които използвам много често. А именно стъкло и парче гладък найлон.
12. Покриваме с найлон основата, отгоре поставяме парчето стъкло и леко притискаме, за да се изравни повърхността.
13. Махаме стъклото и през найлона с пръст леко заглаждаме, като по този начин премахваме отпечатъци и други  малки недостатъци. Найлона върши чудесна работа!
14. Изпичаме така наречената заготовка, след което преминаваме към шлифоване. Винаги започвам със водна шкурка № 280, по-едрозърнеста, после преминавам през номера 350, 600, 800, 1300. Колието вече е доста  по-гладко, а цветовете са избистрени. Полираме с парче от дънки за лъскавина.
15. Лакираме, добавяме малко тел за разнообразие и изделието ни нарисувано с техниката мокуме гане е готово.

Надявам се да ви харесва и да решите да опитате!

   Сподели във Facebook
  • 14 Октомври, 2013 | 15:53

    Единственото, което не ми е ясно от видеото, което сте пуснали, каква машина използва жената за да пробие дупки на вече готовото изделие и може ли да се намери такава в България.
  • 10 Август, 2013 | 15:01

    Какъв лак се използва за лакиране на вече готовото бижу? Безцветен лак за нокти или специален лак? :)

Коментар