10fingers.bg - Блог
Търсене

Доволни ли сме след онлайн пазаруването?

20 Юли, 2016   |   842  |   0  |   2

   Сподели във Facebook

Интернет предлага много възможности за бързо и качествено пазаруване. Сигурна съм, че всеки, четящ в момента публикацията, лично се е убедил в неговата ефикасност. Избягва се обикалянето по магазините. Веднага може да сравниш два подобни продукта. Цените  онлайн  са по-ниски от цените в галериите. Но дали умеем да се възползваме от предимствата? Дали няма да съжаляваме, че сме си купили котка в чувал?

Винаги има риск от разочарование. Съществуват правила, които при спазване ще направят пазаруването истински приятно, полезно и носещо удовлетворение. Те са особено валидни, когато купуваме ръчно изработени творби. Човек понякога решава да зарадва себе си, за да впечатли своето обкръжение. Много често покупката се свързва със специален повод. Целта е да предизвикаме радост в близки на сърцето ни хора. Колко големи биха били разочарованията, ако очакванията не се покрият с реалността!

Ето моите наблюдения как да си спестим горчилката в душата.

Винаги пазарувайте от производители с доказано реноме. Ако веднъж сте направили успешна покупка, запомнете търговеца. Напишете положителен коментар, за да улесните другите хора в техния избор.

Но нали в новооткритите магазини без нито една продажба също има интересни неща, които ви грабват окото? В такъв случай се доверете на следващите препоръки.

Важно е самото описание на продукта: размери, тегло, материала, от който е изработен. Подканата колко е хубаво да го имате е просто реклама. Тя е важна за търговеца, но на купувача не дава полезна информация.

Купувате картина или пано и големината е от значение. Тогава не се доверявайте единствено на снимката. Ако размерите на изделието не са указани, изискайте ги.

Купувайте само готов продукт, ако пазарите за първи път от магазин, с чието реноме не сте наясно. Работа по поръчка може да си позволи доказал се със своето качество производител и творец.

Добре огледайте снимките. Дали не са свалени от интернет? Може би на тях виждате чуждо лого? В такъв случай няма доказателство, че поръчаният от вас продукт ще изглежда като на снимката. Вероятността от разочарование е огромна.

Детайлна снимка в близък план дава възможност да прецените качеството на изработка. Може да сте сигурни, че производителят иска да ви даде колкото може по-достоверна информация за продукта без да крие нещо от вас.

Ако гривната е масивна, добре е да знаете теглото. Нали не искате да ви се откачи ръката?

Горното важи в още по-голяма степен за обиците. Знам от опит. Купих си прекрасни обици, а те бяха толкова тежки, че можех да ги нося не повече от два часа. Никое събитие не свършва за два часа – нито сватба, нито рожден ден или пък вечерно излизане.

Диаметърът на използваните кристали, перли, мъниста и други също е от значение. Пак от личен опит: купих си колие и обици с кристали на Сваровски. На снимката изглеждаха отлично. Беше дадена само дължината на колието. Кристалите в действителност се оказаха с големина на просено зърно, а иначе създаваха впечатление за два до три пъти по-големи.

Задължително е на брошката да видите гърба с приспособлението за закрепване. То трябва да изглежда надеждно и да е в горната част. Ако е по средата, тежката брошка при носене ще увисне надолу.

Продавачът, който предлага възможност за оглед при получаване на изделието и последващо връщане, ако то не е покрило очакванията, иска да изгради честни отношения със своите клиенти. Разбира се, той изключително много иска да продаде, но за него е по-важно удовлетвореността на клиента, понеже точно тя ще увеличи продажбите му. Доволният клиент се хвали на 4 – 5 човека, а недоволният се оплаква най-малко на 20.

Естествено, може още да се пише по темата. Ще се радвам да споделите с коментар лични наблюдения.

Успешно пазаруване!

Ценка Бакърджиева


   Сподели във Facebook

Коментар