10fingers.bg - Блог
Търсене

Японска техника

29 Октомври, 2017   |   313  |   0  |   0

   Сподели във Facebook
Самият превод на (mokume gane) означава «метална борова дървесина», защото фигурите, които се получават върху полимерната глина, след обработките визуално наподобяват дървесната текстура. «Mokume» буквално означава «дървесно око». Това понятие се използва като концепция, за да се подчертае сходството му с дървесните влакна, а «gane» означава метал.
В зависимост от количеството на материала и фигурата която искате да получите, дебелината на листовете от полимерна глина, може да варира от стотни на милиметъра до един сантиметър. Всички листи се нарязват с една и съща форма.

В зависимост от това, как искате да поставите рисунката върху плаката, пластовете полимерна глина се притискат една към друга, образувайки една много силна сплав. Процесът при който се създават бижутата е нещо като експозиция на вътрешните слоеве на листовете полимерна глина, които се изкарват на горната повърхност. Това може да бъде постигнато чрез няколко метода. Повърхността на пластта, може да се обработи с длето или нож, а след това да се изравнени с определена дебелина или просто да се остави непроменена.
Тази техника предлага изключително много и разнообразни варианти за изработване на бижу с полимерна глина. Чрез нея ние рисуваме с глината и създаваме наистина уникални форми и цветове. Ще се докоснем до възможно най-голяма част от необятната палитра на мокуме гане.
С нея можете да изработите прекрасни висулки, обеци, можете да направите собствени мъниста. Работата с глина успокоява, дава усещане на заземяване и събужда творческия ни потенциал.

   Сподели във Facebook

Коментар