10fingers.bg - Блог
Търсене

Да! На ръчно изработените в България!

24 Януари, 2014   |   2870  |   4  |   15

   Сподели във Facebook

Подкрепете това във фейсбук https://www.facebook.com/bg.suveniri 

 Дали винаги е имало оплаквания от „времето, в което живеем“? Недоволството и трудностите сякаш стават все по-модерни. Да се намери повод за радост в ежедневието изглежда невъзможна кауза, докато не ни се случи най-лошото. Тогава всеки осъзнава, колко поводи за радост и щастие е имал назад във времето.

Духът е гладен. Духовното в нас се превърна в донор за физическото. Компромис след компромис, който душевността ни може да понесе, само и само да има с какво и как да задоволим физическите си потребности.  Да, и това е начин, но къде е мярката?

Когато сме безсилни за самоосъзнаване и самоконтрол, на помощ не идва дори религията или закона. Защо?!

Темата е българските национални сувенири. 

Пазарът е залят от китайски изработки на най-ценните ни български сувенири. Всяко магазинче (поправете ме) за български сувенири е пълно с китайски стоки.  Всеки възрожденски град или село вече пази традициите на нашия дух и култура не чрез занаятчиите и това, което те изработват, а със закупени китайски, нискокачествени стоки – каренца, уж ръчно бродирани с български национални мотиви, бъчвички и стомнички, китайско производство, дърворезба – китайско производство, която се продава за ръчна изработка, а не е, и всичко, което може да си представите.

Занаятчиите остават все по-малко, занаятите не се предават от поколение на поколение, а ценителите – къде са?

Защо сме склонни да купим български сувенир китайско производство, само защото е по-евтин?

С какво самоусещане живее този, чиято идея се реализира успешно и поръчва в Китай да се произвеждат български сувенири и тук да печели за сметка на всички нас и на закърнелялото и все по-унищожавано усещане за родова и национална чест, достойнство и принадлежност? Вероятно тези хора карат скъпите си коли и живеят луксозно, защото всеки от нас е във някакъв финансов капан и предпочита да купи мартеница за детето си, китайско производство за 30 ст., а не българска, ръчно изработена, от естествена вълна, каквото е поверието, за 50 ст. А дали бягат уроките от китайските мартеници и дали те носят здраве и късмет, като не са от естествена вълна и направени с този мотив и заряд?! Никой не се и замисля вече!

Замисляте ли се, дали 30 стотинки за китайска мартеница не отиват в бюджет, който ще се изхарчи за силикона на поредната мацка или ще отидат в ръцете на бабата изработила истинска мартеница.

А дали причините са само финансови?

Търговците на дребно изкупуват от търговците на едро китайските бългаски сувенири, просто защото са по евтини и ще генерират по-голяма печалба. И оправданието е, че те също трябва да намерят начин да изхранват семействата си.

Стигнахме до там, че вече няма морал при избора на това как да изкараме парите, с които ще храним и възпитаваме децата си.

Защо?!

Все още има шанс да запазим и възродим бългаските занаяти. В трудните времена на безработица, занаятите са не само изход от кризата, но са и изкуство, което поддържа и развива българските култура и бит.

Но оскверняването е още по-голямо, когато български занаятчии и етнолози си позволяват в собствените си ателиета и магазинчета да продават бългаски сувенири, изработени в Китай, от машини. Често дори ги продават за ръчно изработени в България, само и само да спечелят някоя нищожна стотинка. Има доста такива магазини в цяла България. Лъжат българи и чужденци, че това са български сувенири, изработени от занаятчии.

Да споменем и църквите, в които се продават икони и кръстчета, които са със същия произход.

Защо и докога?!

Няма адекватно оправдание нито за търговците на едро, нито за търговците на дребно, нито за всички вас, които ще си купите китайски мартеници, китайска коледна декорация, великденска украса, стоки за бита от глина, дърво и вълна.

Призив!

Не си давайте парите за китайски български сувенири! Бъдете внимателни, когато купувате армагани от дърво, прежда, метал, камък и глина от възрожденски градчета и селца, както и от софийските магазини за сувенири.

Дори и да си изкарвате парите лесно, давайте ги за стоки, изработени от български занаятчии. Те най-лесно се познават по това, че не са съвършени и няма две абсолютно еднакви. Ръчната изработка е уникат, дори и да са направени еднакви предмети, те винаги се различават по нещо, дори и да е едва забележимо.

Идеята на мартеницата е тя да е изработена ръчно, от естествена вълна, за да носи заряда за здраве и късмет. А не машинно изработена от нискокачествена пластмаса и изкуствени конци и да носи заряда на кич и шаблон.

Каузата на всеки български занаят е да се изработват български стоки за бита и сувенири, които да носят енергията за здраве, късмет, щастие и всичко желано от живота. Не забравяйте това!

Не ставайте част от процес, който заличава българските занаяти, обичаи, традиции и поверия!

Един от вас да се осъзнае и да спре да купува от националните  бъргарски сувенири, амулети и талисмани, които са произведени в Китай – ще е постижение!

Според Светла Ракшиева,  директор на Националния етнографски музей, няма как един толкова далечен и различен от нашия народ, какъвто е китайският, да вникне в същността на мартеничката, например, като символ на здравето и плодородието, няма как да вложи същите емоции, знания и самоусещане, няма как да превърне материята в амулет срещу злите сили. Според етнолози, това важи за всеки български, национален сувенир – пана, кукли, карета, покривки и всякакви стоки за бита, амулети и талисмани. Още повече, че има огромна разлика от машинното масово производство и ръчната изработка.

Все пак от нас самите зависи какъв дар ще изберем за близките си.

НЕ! На българските национални сувенири, амулети,

талисмани, украса, декорация, стоки за бита

произведени в Китай!

ДА! На българските занаяти!


   Сподели във Facebook
 • 01 Февруари, 2019 | 17:17

 • 01 Февруари, 2019 | 17:16

  Напълно съм съгласна! Нека популяризираме каузата за автентичното българско творчество сред близки и приятели. И заедно ще успеем!


 • 20 Март, 2017 | 00:19

  Подкрепям инициативата!
  Посетете моето магазинче- ViliLL Atelier- Botique http://10fingers.bg/ViliLLAtelierBoutique/, където ще откриете изделия 100% ръчна изработка от мен! Благодаря Ви!
 • 25 Януари, 2014 | 12:58

  Чудесна инициатива и поздравления.

Коментар