10fingers.bg - Блог
Търсене

Лесен урок за бижута от полимерна глина

19 Април, 2013   |   23920  |   5  |   11

   Сподели във Facebook

Здравейте!Миналият път публикувах урок за по-напреднали в полимерната глина и по-точно в мокуме гане.Днес реших да направим нещо по-лесно пак с тази техника.Този урок го подготвих и показах на полимерната среща във Варна.Идеята е да сътворим за един път не едно бижу,а две дори три.Лесно,но ефектно  и уникално.Може малко повече да се отпускам в обяснението,но хитринките са в подробностите :-) Ами да започваме.

1.Това са четирите цвята глина,които ще използвам.Става също да са повече или по-малко,зависи колко шарено бижу искате да ви се получи.За препоръчване е избраните цветове да са контрастни,за да е по-ефектен резултата.

2.Разточваме глината на пластове еднакви като големина,но с различна дебелина.Може да направим това с ролер,паста машина или шише.Най-дебел е лилавият цвят,който ще бъде основата.Върху него ще се поставят другите два по-тънки слоя.Отгоре тях е най-тънкия,черен пласт-не повече от 1 мм.Аз го наричам "рисуващ",защото с помощта на техниката ще се нанесе върху другите.За това избрах да е черен-за да е контрастен.Освен това е хубаво той да е от по-мека глина например Fmo soft.

3.Наредените пластове един върху друг,загладени с ролер.

4.Сега започваме да тършуваме из къщи и да търсим различни стандартни и нестандартни инструменти.Те трябва или да правят по-дълбока текстура или да прорязват.Запушалка на гарафа,кутери,сладкарски накрайници,капачки от шампоани или червило и т.н

5.Сега идва творческата част на работата,в която ще създаваме уникален рисунък.Взимам гарафата и с натиск правя отпечатък върху полимерната глина.

6.Отстрани ми остана празно свободно място,което трябва да запълня.Започвам да прорязвам с кутера,като натискам почти до долу.

7.Ето готовият рисунък.Следва важна част-започвам с пръсти да съединямам и притискам направените прорези.По принцип се заглажда с ролер,но тук имаме текстура,която трябва да запазим.

8.Сега оставяме заготовката за 20-30 минути във фризера да стегне и да се реже по-лесно.През това време си правим едно кафе и си почиваме :-) След това вадим глината и я поставяме на плоскост,върху която може да залепне и да направи добро сцепление.Така ще ни е по-удобно рязането.Аз слагам върху стъкло.За рязане използваме специално гъвкаво острие или такова от макетно ножче.

9.Ето първото ни срязване.Отделяме го на една страна и продължаваме.

10.Ето всичките ни срязвания,всяко едно от които може да стане за някакво бижу.Затова ги разглеждаме от двете страни и избираме по-интересният и ефектен рисунък.На мен парчето с повече лилаво нещо не ми харесва,затова с ножчето махам излишните цветове по него и го размачквам.Ще го използвам за основа,за да не се заносва материала.Разточвам от него слой с дебелина 2-3 см.

11.Върху лилавата основа поставям едно избрано срязване.Отгоре слагам чисто и гладко найлонче,а върху него парчето стъкло и притискам леко.Това го правя,за да се изравни глината и повърхността да стане по-гладка.Което определено ще се отрази на крайният резултат.

12.Тъй като като ми се получиха два почти еднакви срезове реших да направя обици.Но вие може да си направите колие или брошка.Взимате избрана форма и изрязвате по нея.Аз избрах шаблон сърце,за да мога да захвана в него както мрежичката така и кръговете от дясно.Може да използвате и различни кутери.

13.След като направих едната обица,повторих същото и със втората.Почти ми е симетричен рисунъка :-).В основата забиваме две кукички и печем във фурната.След изпичането поставяме металните елементи за закачане и нещата могат да приключат тук.Но може и да отделите още половин час и да направите бижуто по-професионално,като го шлифовате със водна шкурка.Продават я на листи в канцеларските магазини.След тази процедура изделието ще лъсне,ръбчетата ще се изравнят,което ще предизвика възторг във вашите приятели.Особено ако след това покриете бижуто с лак.От него цветовете ще грейнат :-).

14.Ето ги обиците в компанията на други направени във същата техника.За накрая една отметка-експериментирайте.С комбинацията на цветовете,с дебелината  и реда на пластовете,с инструментите и ще имате много различни резултати и изделия.

Приятно творене!   Сподели във Facebook
 • 27 Юли, 2016 | 15:51

  Продуктите от полимерна глина са страхотни. Много съм доволна и от качеството им и от цената. Имам този комплект http://goo.gl/X2SEf6 и много ми харесва, че не може да има друг като него. Браво на всички, които се занимават с направата на бижута от този материал.
 • 27 Юли, 2016 | 15:44

  Продуктите от полимерна глина са страхотни. Много съм доволна и от качеството им и от цената. Имам този комплект http://goo.gl/X2SEf6 и много ми харесва, че не може да има друг като него. Браво на всички, които се занимават с направата на бижута от този материал.
 • 08 Август, 2013 | 18:06

  sherinkaa аз разбирам, че се пече с куките, а след печенето се добавя частта за ухото. Не ми стана ясно колко време се пече. :)
 • 26 Юли, 2013 | 12:23

  Аз не разбрах, при самото печене, металните куки в изделието ли са или само се забиват, за да се направи дупка?
 • 21 Април, 2013 | 21:38

  super,Blagodarq mnogo :)

Коментар