10fingers.bg - Блог
Търсене

Как да правим хубави продуктови снимки

21 Април, 2013   |   9081  |   5  |   18

   Сподели във Facebook

Здравейте!

Всички ние знаем, колко са важни хубавите снимки за интернет представянето на продуктите ни. Тогава, когато няма как да се пресегнем, да усетим продукта и да го видим „на живо“. Предимството обаче да достигнем до повече хора е доста съблазнително, нали :) 

А това важи в пъти повече за ръчно направените продукти. Можем да вложим цялото си сърце и душа и да произведем нещо с толкова много любов, но след това трябва да докажем това с една хубава снимка. Иначе просто никой няма да ни повярва :)

И тъй като фотографията е втората ми страст, ще се опитам да споделя моя опит, като се надявам и други автори да споделят своя, за да се учим един от друг :)

И така, снимам с полупрофесионална камера Никон, но искам да отбележа, че няма значение каква е камерата, а има ли желание насреща. Вярно е, че обектива и ръчното настройване на фокуса са важни неща, но това не гарантира хубави снимки. За една снимка според мен е важна светлината и хубавото време навън. Аз обикновено не снимам в затворени помещения, тъй като осветлението е слабо и снимките стават много тъмни, а и след обработка съвсем се изкривява цветността на самото изделие. Предпочитам снимките навън на естествена светлина и възможно без светкавица. След това леко обработвам контраста и цветността и ако се налага изсветлявам снимката.

Има още един важен момент в снимането на бижута и това е фона. За да се задържи окото на самото изделие, фонът трябва да е едноцветен и без разсейващи елементи. Ако изделието Ви е в светла тоналност, то фона е добре да е по-тъмен, за да се получи контраст и да изпъкне това, което снимате. За по-цветни и тъмни бижута, аз лично залагам на бял фон, като за целта използвам лист копирна хартия.


Ето например една снимка, направена върху пясък, на дневна светлина, при облачно време.

За сравнение да видим същия продукт, сниман на разсейващ фон, в стая с добра осветеност, без допълнително осветление.


Относно настройките на камерата, аз лично се упражнявам с ръчните настройки и много рядко използвам авто настройките. Не обичам да снимам със светкавица, която според мен изкривява самата снимка и я прави неестествена, особено ако изделието е обработено с лак за блясък.

Правилното фокусиране е следващото нещо, с което трябва да се внимава. Една чудесна снимка може да се развали много лесно, ако фокусът ни „избяга“ :)

Ако искате по-голяма част от снимката да е на фокус, то трябва да затворите повече блендата. Решите ли да „размажете“ част от нея, то трябва да я отваряте, докато постигнете точния ефект.

Замъгляването на фона около продукта или лекото разфокусиране на по отдалечените му части се получава с повече упражнения, но усилията определено си струват :)

Ефекта е много приятен за окото и поставят акцент върху самият продукт.


Да видим тук: разсейващ фон, стайна светлина и фокус в задната част на продукта.

А ето това е същият продукт по два различни начина :)


Друго нещо, което правя докато снимам е самото нагласяне на бижуто и снимането му от различни ъгли. След това подбирам тези снимки, които ми се струват най-подходящи и започвам обработването им, което както споменах по-горе е съвсем незабележимо.
Леко засилване на контраста и малко изсветляване на снимката вършат чудеса:)

Ето няколко кадъра на едно бижу, под различен ъгъл.

Благодаря Ви и се надявам да съм била полезна :)


   Сподели във Facebook
 • 05 Март, 2018 | 08:41

  Не съм съгласна, че техниката не е важна. Напротив много е важна и го виждам от личен опит.Не напразно един фотоапарат енсто и няколко, а друг хиляда и няколко лева.В този ред на мисли също така много опасно е прекаленото заиграване с графични редактори.Наистина много по-лесно е да вземеш една хубава снимка на ръка и да монтираш върху нея всеки път гривната, която си направил, но това личи. Днес о децата са богове на ФОТОШОП. И за това гледайки такава снимка възниква логичният въпрос "Кое всъщност от нея е истина?". Следващата логична стъпка на купувача, имайки предвид, че " Страх лозе пази" е да отмине по-нататък.
 • 22 Юли, 2014 | 14:23

  намерих ето този чудесен сайт за упражнения с бленда и скорост поне на мен ми беше полезно http://camerasim.com/apps/dslr-explained/
 • 05 Юли, 2013 | 12:19

  Наистина полезни съвети- ще се опитам да ги приложа, тъй като нямам особен опит. Но това за фона е вярно- не трябва да разсейва до колкото знам:)
 • 24 Април, 2013 | 20:27

  Благодаря за съветите,ще взема някой от тях под внимание :)..
 • 21 Април, 2013 | 17:21

  Статията много ми харесва и всичко, което е написано е вярно. Към казаното мога да добавя малко личен опит.
  - Първо когато се снимат продуктите е добре да се избягва в ъглите на снимката да остават "ъгълчета" от други неща на заден план или елементи, които разсейват. (за пример последните две снимки)
  - Второ обекта трябва да е така поставен, че да е осветен отпред. Така риска от силни сенки, които развалят усещането за обем, е по-малък. Тук трябва да се отбележи, че много зависи и от продукта! За дрехи например е немислимо да са осветени странично ако не са на манекен.
  - Силната слънчева светлина може да бъде нож с две остриета за начинаещия фотограф.
  - Обработването на снимката не е престъпление, когато се прави с цел по-ясното представяне на продукта или за допълнителен ефект, който да допълва атмосферата. Слагането на ефекти, за да покажем уменията си са излишни!
  Има и още неща, но основното е опита и желанието. Техниката не е толкова важна, ако знаеш как да работиш с нея ;)
  Успех от мен

Коментар